Transcalcul DJI Terra

In acest tutorial va vom prezenta o metoda de efectuare a transcalcului fara a achizitiona alte soft-uri, pentru DJI Terra.
Dupa crearea unui proiect si selectarea fotografiilor, va trebui sa extragem coordonatele acestora. Apasam pe butonul “Export POS Data”, alegem un loc si salvam fisierul (denumit “ExportTerra.txt”).
Pentru a lucra mai usor cu aceste coordonate, vom utiliza Excel. Fisierul “ExportTerra.txt” il vom deschide cu Excel. In campul Data Type, vom selecta “Delimited” pentru a delimita coloanele din fisierul text. Ca si delimitator, avem virgula (Comma) in acest caz, apasam “Finish” pentru a deschide fisierul.
Deoarece TransDatRO suporta doar coordonate de tipul DegMinSec, va trebui sa le aducem in acest sistem. Pentru a facilita acest proces de transcalcul, va punem la dispozitie un tabel Excel care face aceasta transformare in mod automat. Puteti sa descarcati acest excel de aici (click).
Din fisierul ExportTerra, stergem primul rand Row 1) pentru a putea copia mai usor coloanele cu coordonate. Vom copia coloanele cu latitudinea, longitudinea, si altitudinea (coloanele B, C, D) si le vom lipi in excelul mentionat mai sus (cel mai usor este selectarea primei celule din prima coloana, respectiv A1). In coloanele G, H, I se va efectua transformarea din coordonate decimale in coordonate de tipul degminsec.
Coloana L este coloana care va trebui copiata intr-un fisier .txt pentru a-l incarca mai departe in TransDat.
UN LUCRU FOARTE IMPORTANT:
In fisierul .txt unde ati copiat coloana L (care de fapt sunt coloanele F,G,H,I separate prin virgula), prima linie a documentului trebuie sa contina textul START, iar ultima linie ENDF. Daca nu veti introduce aceste doua linii de text, veti avea eroare in TransDat. Salvam fisierul, in cazul nostru l-am denumit ImportTransDat.txt .
Dupa salvarea fisierului ImportTransDat.txt, vom deschide TransDat, selectam butonul Transformare_Puncte_Romania, ducem cursorul pe (B,L,h)_ETRS89–> etc, dupa selectam butonul “Din fisier”.
Aici va trebui sa selectam fisierul de intrare, respectiv fisierul ImportTransDat.txt in prima pozitie iar in a doua pozitie va trebui sa selectam unde se va salva fisierul de iesire (fisierul care contine coordonatele Stereo70), am selectat aceeasi cale ca cea de la fisierul de intrare iar denumirea fisierului este ExportTransDat.txt
Dupa ce am selectat cele doua fisiere, apasam pe Butonul “OK” iar o noua fereastra se va deschide, care ne informeaza ca transformarea a avut succes si calea fisierului (locul unde s-a salvat).
Urmatorul pas este copierea coordonatelor Stereo70 din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea coordonatelor in fisierul initial, ExportPix4D.txt.
Ca si in cazul deschiderii fisierului ExportTerra.txt, vom deschide un documentul ExportTransDat.txt cu Excel, vom selecta “Delimited” pentru a delimita coloanele din fisierul text iar de aceasta data, delimitatoru va fi virgula (bifam Comma).
In Excel, va trebui sa stergem primul rand care contine “START” (clic dreapta pe randul numarul 1 si “Delete”) si cel care contine “ENDF”.
Copiem cele 3 coloane (B, C, D) din fisierul ExportTransDat.txt si lipirea acestora in fisierul ExportTerra.txt (din nou, selectam prima celula din prima coloana, respectiv B1, si apasam CTRL+V pentru lipire) iar ultimul pas este salvarea noului fisier, l-am denumit ImportTerra.csv (Format CSV UTF-8, comma delimited) deoarece urmeaza sa il incarcam in DJI Terra.
Mai departe, vom selecta butonul de “Import POS Data”. Va aparea o fereastra de tip pop-up care ne avertizeaza ca se vor suprascrie datele existente. Apasam pe OK si selectam fisierul ImportTerra.csv
Ultimul pas este selectarea sistemului de coordonate (Horizontal Datum Settings) si definirea coloanelor (Photo Name, Y, X, Z, Yaw, Pitch, Roll).
Apasam pe butonul Import si transcalculul este efectuat.
Mai departe, putem Procesa zborul 2D sau 3D, in functie de necesitate.
Mai departe, efectuam prelucrarea fotografiilor in sistemul de coordonate Stereo70 și tot procesul de efectuare de transcalcul DJI Terra este finalizat.