Blog

Drona Flycart 30 – Testare de către Salvamont Maramureș

Pentru prima dată in Romania o drona de livrări a fost testata pentru transportul echipamentelor salvamontiștilor între lacul Mogoșa și zona Vârfului Mogoșa. Mogoșa este o zonă turistică situată în Munții Gutâi, în apropierea orașului Baia Sprie, județ Maramureș, frecventată de turiști tot timpul anului, atât vara, pentru drumeții și înot, cât și iarna, pentru pârtia de schi.

Vârful Mogoșa

Este un vârf din Munții Gutâi, cu altitudinea de 1246 metri, la poalele căruia se află lacul Mogoșa (sau Bodi) și cabana. Aici se află Releele TV și ale societăților de telefonie mobilă prezente pe teritoriul României.

Lacul Mogoșa (Bodi)

Este un lac artificial aflat la poalele Vârfului Mogoșa, la altitudinea de 730 m.

salvamonti pregatind pentru testare o drona de transport

Salvamontiștii care intervin în zone accidentate au nevoie de provizii, echipamente de transport, dar și echipamente de prim ajutor care adesea sunt transportate manual. Traseul până la zona incidentului de multe ori implica traversarea unor zone dificile sau accidentate.

În iunie 2024, echipa SKIGRID reprezentând DJI Delivery, în colaborare cu Salvamont Maramureș, au efectuat teste de transport cu drone pe partea Nordica Vârfului Mogoșa folosind DJI FlyCart 30 (FC30). Acesta a marcat primul test național de transport dus-întors efectuat de o dronă de marfă la altitudini cuprinse între 700 de metri și 1.200 de metri, stabilind un nou reper pentru transportul cu drone civile.

SARCINĂ UTILĂ DE 20 KG LA 1000 DE METRI ALTITUDINE

transport 20 kg cu drona de transport

Pe durata exercițiului, FlyCart 30 a finalizat teste de hover, teste de transport cu descărcare și teste de transport dus-întors cu încărcatura în regiunea Lacului Mogoșa (Bodi) (la o altitudine de 730 de metri) dar și la altitudini mai mari. Testele au arătat că FlyCart 30 ar putea transporta în mod stabil in medie 20 kg de echipament, reducând la 7 minute cu drona traseul care pe jos s-ar parcurge într-o ora.

Înainte de a începe zborurile efective, echipa SKYGRID a descoperit că părți ale traseului de la Lacul Mogoșa (Bodi) la Vârful Mogoșa blocau vizibilitatea dronei. Acest lucru a necesitat repoziționarea pentru a găsi un punct de decolare care să evite obstacolele semnalului dintre telecomanda si drona. După mai multe ajustări, a fost găsit un punct de decolare cu interferențe minime de semnal.

Obstacolele din calea semnalului pot face ca telecomanda să piardă conexiunea cu drona. Cu toate acestea, prin modificare traseului de zbor care continuă chiar și după pierderea semnalului și folosind transportul cu sistemul troliu cu autodetașare, a fost posibil transportul mărfurilor cu usurința. Această metodă are ca rezultat faptul că anumite părți ale traseului de zbor sunt într-o zona de pierdere a semnalului și astfel nu permit efectuarea completa a zborului, necesitând un plan de rezervă. Aceste probleme ar putea fi rezolvate rapid folosind modul operator dublu al lui FC30, care permite unui alt operator din alta pozitia să controleze drona in perimetrul câmpului vizual. Cu toate acestea, acest lucru ar fi necesitat ca un al doilea pilot experimentat să urce in zona pierderii semnalului pentru a asigura contactul vizual cu drona, așa că această soluție nu a fost folosită în timpul acestor teste inițiale de transport.

Testele au început progresiv pe distante scurte cu zboruri dus-întors folosind FC30, transportând încărcătura de 20 kilograme.

Testele finale de zbor au confirmat că, în condiții de 25° C și viteze ale vântului de 16 km/h, FlyCart 30 ar putea decola stabil de la o altitudine de 700 de metri, fără nicio modificare. În timpul testelor, drona a atins o altitudine maximă de zbor de 990 metri cu spațiu pentru ascensiune ulterioară și a putut să execute misiunea de transport in 6.51 minute și cu timp rămas de zbor de 19 minute. Pentru sarcina de transport, care a implicat transportul unei sarcini utile de 20 kg pe o lungime a traseului de 2,880 km dus-întors, FlyCart 30 mai avea încă 71% din puterea bateriei rămasă după zborul in echiparea cu doi acumulatori.

O interventie mai rapida și mai eficienta

Testul de transport FlyCart 30 a stabilit o noutate pentru transportul aeriene fara pilot in zona montana și este de așteptat să ofere noi soluții pentru diverse proiecte comerciale de alpinism din întreaga lume. Potrivit rapoartelor recente, utilizarea FlyCart 30 in cadrul exercitiului a primit o mare recunoaștere din partea Salvamont Maramures.

Accelerarea transportului cu drone la in zona montana poate introduce o nouă eră pentru alpinism și operațiunile de căutare & salvare, crescând astfel capacitățile echipelor implicate.