DJI Terra – procesare zbor RGB

Lansat în 2019, DJI Terra a fost un răspuns la nevoia de soluții mai raționalizate care ar putea facilita luarea deciziilor în sectoare critice, cum ar fi siguranța publică, construcții, infrastructură sau agricultura.
Cu 400% mai eficient în procesarea datelor dronei, datorită celei mai recente actualizări, planificarea, procesarea, analizarea – și luarea unor decizii mai informate – cu DJI Terra nu a fost niciodată mai ușoară. Astfel, DJI Terra devine o soluție de top pentru procesare zbor RGB.
Când vine vorba de a construi un program de drone pentru afacerea dvs., unul dintre primii pași este alegerea software-ului potrivit de cartografiere a dronei care va ajuta la accelerarea procesării unei cantități mari de date pentru a ajunge la cea mai bună decizie, cea mai informată, în cea mai mică cantitate de timp. Dar la fel ca în orice lucru în afaceri, alegerea produsului potrivit poate fi descurajantă atunci când opțiunile sunt multe.
Potrivit unui studiu recent realizat de MyActionCam Magyarország Kft. și Universitatea din Debrecen, Ungaria, în comparație cu alte trei soluții similare, DJI Terra a rezultat a fi „cel mai simplu” software care „necesită cea mai mică experiență de la utilizator pentru a opera”.
Zborul de fotogrammetrie a fost efectuat pe o zonă poligonală de 0,25 km de pe campusul principal al Universității din Debrecen formată din clădiri de învățământ, copaci și suprafețe plane, cu ajutorul unui DJI Matrice 210 RTK v2, o cameră Zenmuse X7 cu lentilă de 24 mm. , susținut de o stație de bază DJI D-RTK 2.
Procesare zbor RGB pentru ortofotoplan sau nor de puncte
Pentru obtinerea unui ortofotoplan sau a unui nor de puncte / model 3D, procesul este unul extrem de simplu si rapid. In acest ghid vom face procesarea in sistem WGS84, pentru transcalcul accesati acest link
1. Selectam butonul “New Mission” si ca tip de misiune, selectam “Visible Light”
2. Dam un nume misiunii, apasam pe butonul “OK”.
3. Importam folder-ul cu datele obtinute in urma zborului.
4. Dupa importarea folder-ului, pe harta va aparea locatia fiecarei fotografii. Mai departe, avem 3 optiuni disponibile : Aerotriangulation, 2D Map, 3D Map
Aerotriangulation
Triangularea aeriana reprezinta procesul de determinare a pozitiei și orientarii corecte a fiecarei imagini intr-o serie de imagini aeriene, astfel incat acestea sa poata fi compilate intr-o harta.
Inainte de procesarea zborului propriu-zis, se recomanda aerotriangularea, pe baza acesteia se poate seta o anumita zona pe care sa se faca prelucrarea (ROI – Region of Interest), se pot verifica GCP-urile (Ground Control Point, puncte la sol), se poate optimiza zborul dupa punctele de la sol.
Harta 2D
- Pentru harta 2D, avem cateva optiuni in functie de specificul zborului : Resolution, Scene si Computation Method
Resolution
- Low – rezultatul va avea o rezolutie de 33% de o calitate mica ca si rezolutie dar si timpul cel mai rapid de procesare
- Medium – rezultatul va avea o rezolutie de 50% de o calitate medie ca ca si rezolutie iar timpul de procesare este unul mediu
- High- rezultatul va avea o rezolutie de 100% de o calitate inalta ca ca si rezolutie iar timpul de procesare este cel mai lung
In cazul utilizarii orto-ului pentru intravilan, se recomanda rezolutia High. Pentru lucrarile de extravilan, se recomanda rezolutie Medium pentru un timp eficient de procesare iar in unele situatii (daca se utilizeaza Matrice 300 RTK cu Zenmuse P1) se poate utiliza si o rezolutie Low.
Scene
- Fruit tree – optiune pentru dronele de agricultura Agras (Agras T10 si Agras T30), folositoarea la crearea hartilor pentru pulverizarea pomilor fructiferi
- Urban – optiune pentru obtinerea orto-urilor pentru lucrari de topografie, indiferent de obiectele din fotografii (case, masini, obiecte etc)
- Field – aceasta optiune este folosita pentru obtinerea de orto-uri la terenuri agricole
Pentru generarea de orto-uri folosite ulterior in domeniul topografiei, se alege scena “Urban”
Computation Method
Aceste optiuni se folosesc in cazul in care optati pentru licenta tip Cluster, utilizand pana la 3 noduri de computare a datelor. In cazul de fata, vom lasa optinea default, “Standalone Computation”
In tab-ul Advanced, mai avem cateva optiuni :
- Region of Interest – tradus mot-a mot “regiune de interes”, cu aceasta optiune, pe baza aerotriangulatiei, putem selecta o zona pentru prelucrare, in loc sa se prelucreze tot zborul (ex. dintr-un zbor de 20ha avem nevoie doar de 1ha)
- Output Coordinate System – sistemul de coordonate pe care sa se efectueze prelucrarea, in cazul nostru bifam pe “Known Coordinate System” si alegen WGS84. De asemenea, se pot importa diferite proiectii, in functie de necesitate. Se poate modifica si geoidul pe care se lucreaza, daca este necesar.
- Map Grid – orto-ul final este impartit in mai multe sectiuni. Dupa bifarea optiunii, se poate introduce latura unui grid, in pixeli.
- Light Uniformity – intr-un mediu cu lumina puternica, suprafetele lucioase ale terenului sau copertinele culturilor poate provoca reflexii asemanatoare oglinzii, ducand la luminozitate pe o parte și umbre pe cealalta parte. Activarea acestei funcții va îmbunătăți efecte de reconstrucție pentru scena “Field”
- Haze Reduction – activarea acestei functii va imbunatati efectele de reconstructie pentru un zbor unde a fost prezenta ceata.
Model 3D
Avem aceleasi setari pentru rezolutie. Diferenta apare in tab-ul de Advanced:
- Custom Model Origin – Activați caracteristica și introduceți coordonatele originii modelului.
După reconstrucție, originea modelului în format OSGB, OBJ sau PLY va fi setată la coordonatele corespunzătoare. Această caracteristică este potrivită pentru următoarele scenarii:
-Când se prezintă rezultatele reconstrucției din mai multe misiuni pe aceeași platformă, utilizatorul poate seta originea modelului pentru fiecare misiune la aceleași coordonate.
-La actualizarea unei părți a modelului, utilizatorul poate seta originea modelului și împărțirea originea ROI în misiunea actualizată la aceleași coordonate stabilite pentru cea anterioară
misiune.
-Rezultatul original al reconstrucției poate fi înlocuit prin copierea celui actualizat.
- Output Format – vom selecta tipul de rezultat pe care dorim sa il obtinem. Pentru nor de puncte, bifam doar Point Cloud. Pentru alte formate, bifam optiunea “Model” impreuna cu tipul de model dorit.
- Refine Water Surface – Când zona de reconstrucție acoperă o suprafață mare de suprafețe de apă, utilizatorii pot activa comutatorul „Refine Water Surface” pentru a identifica și rafina automat suprafețele de apă.
Dupa ce am ales tipul de reconstructie, fie el 2D sau 3D, apasam pe butonul “Start Reconstruction”.
Cand reconstructia va fi finalizata, rezultatele le vom gasi in folderul urmator :
– Documents / DJI / DJITerra / [e-mail_cont] / [nume_misiune]
Orto-ul il vom gasi in folder-ul “map” iar modelul 3D in folder-ul “models”.